Over deze blog

Sinds 2015 ben ik op deze blog een zoektocht begonnen rondom alles wat met voedsel te maken heeft. Dit omvat verschillende aspecten en is steeds breder geworden. Het omvat vooral die dingen die ik tegenkom en nieuw zijn, en dus niet zozeer de dingen die ik al wist. Met mijn achtergrond in (grond)waterbeheer, zul je over (grond)water dus relatief weinig op deze blog tegenkomen.
Doel van de blogs is, door het op te schrijven, dingen helder te krijgen met alle bronnen erbij. Hierbij kies ik ervoor om dingen volledig uit te schrijven. Hoe later in de reeks, hoe meer daarbij direct naar wetenschappelijke bronnen wordt verwezen (indien mogelijk de openbare pdf's van de artikelen, zo min mogelijk alleen de abstracts), om alles volledig traceerbaar te maken - noodzakelijk in mijn optiek in tijden van fake news.
Dit heeft echter tot gevolg dat het vaak lange blogs worden, voor sommigen betekent dit dan TLDR - To Long Didn't Read. Dat is helaas het gevolg van de diepte in gaan, en volledig uitschrijven om de lezer ook het volledige pad te laten bewandelen, in plaats van shortcuts te nemen voor de lezer - deze blog is dus vooral voor de mensen die dat ook willen: zichzelf ontwikkelen, het begrijpen en de diepte in gaan.

De eerste blog lijn is gericht op hoe het huidige wereldwijde voedselproductiesysteem in elkaar zit (eerste blog in die reeks is ons voedsel (1)). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om hoe de keten van de tussenhandel in elkaar zit, waar de inputs vandaan komen, in hoeverre de bodem weg erodeert, maar ook hoe de kwaliteit van ons eten al dan niet is veranderd (blog 12a, 12b, 12c en 12d), hoeveel energie het kost om ons eten op ons bord te krijgen, en hoe het staat met de ecologische grenzen van onze planeet. Ons voedsel 13 geeft een overzicht van de conclusies van alle "ons voedsel" blogs.

Daar is een tweede lijn naast gekomen, rondom de aspecten die van belang zijn voor het ontwerpen van een verbeterd voedselproductiesysteem (zie hier de eerste blog van deze reeks). Blogs kijken bijvoorbeeld naar mulching, het wood wide web, het bodem voedsel web, de zintuigen en het geheugen van planten, de verhouding tussen bodemvocht en bodemkoolstof, de koolstof-stikstof verhouding, regenvorming door bomen, schimmels, bacterien, pollen en plankton etc.

In de derde lijn (het regeneratief ontwerp) komt alles samen tot hoe een werkelijk regeneratief systeem er dan uit zou moeten zien.

Naast deze blog lijnen zijn een aantal andere reeksen gemaakt, die meer zijdelings met het voedselsysteem te maken hebben.


Heb je vragen die je mij direct wil vragen, of wil je contact met me opnemen rondom zaken die op deze blog staan?
Stuur dan een mail naar sieger at regenerativesystems.nl

Sieger Burger

Geen opmerkingen: