23 juni 2015

Ons voedsel (1): Het begin van een zoektocht

Ik ben de afgelopen tijd op allerlei wijzen met ons voedsel en de voedselproductie bezig. En ik krijg daarbij steeds meer het gevoel dat we een probleem krijgen met onze voedselvoorziening als we doorgaan zoals we doorgaan. Maar wat zijn de oorzaken en wat zijn de oplossingen? Ik ga op zoek, en ga op deze blog mijn bevindingen opschrijven.

....

De wereldbevolking groeit. Op dit moment zijn er ongeveer 7 miljard mensen op onze planeet, en dat groeit nog wel even door. Tot welk aantal de wereldbevolking zal groeien hangt af van de snelheid van de groei, het meest voorzichtige groei scenario's van de VN gaat uit van een groei naar ruim 8 miljard 2050, waarna de bevolking zal krimpen, het meest ruime groei scenario gaat uit van een doorgaande groei, waarbij de bevolking kan doorgroeien tot 16 miljard mensen in 2100 (bron: VN en wikipedia).

Wereldbevolking vanaf 1800
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/World-Population-1800-2100.svg


Al deze monden moeten van voedsel worden voorzien.

Met een groeiende bevolking moet ook de voedsel productie meegroeien. Maar dat niet alleen, de voedselproductie moet ook meegroeien met een groeiende welvaart. Dat betekend dat de voedsel productie zal moeten verdubbeld zijn in 2050. En dat wordt moeilijk als we dit artikel van de Independent van 22 juni 2015 mogen geloven: in 2040 verwacht de Foreign Office uit het Verenigd Koninkrijk dat we een catastrofaal voedseltekort hebben.

Kortom alle hens aan dek om dat te voorkomen.
Waarom dit een grote uitdaging legt Jonathan Foley uit in zijn TED Talk:


Geen opmerkingen: