De wereldbevolking is hard gegroeid de afgelopen decennia, en dat is (gelukkig) samen gegaan met welvaartsgroei.
 |
Bron: http://climate.mr-int.ch/index.php/en/development-3/current-state-2 |
Voedselconsumptie
Welvaartstoename leidt over het algemeen tot een toename in voedselconsumptie. Sinds de jaren 60 heeft de toegenomen welvaart geleid tot een toename van het aantal KJ per persoon van ongeveer 30%. Dit is bereikt door de,
in een eerdere blog aangegeven, toename van de productie per hectare.
 |
Bron: http://www.macrobusiness.com.au/2011/11/food-glorious-food/ |
De toegenomen voedselinname (in KCal/hoofd van de bevolking) verschilt echter sterk per regio, en per type voedsel. Wereldwijd is de vleesconsumptie en de consumptie van oliegerelateerde producten (gebruikt voor voedsel processing) het duidelijkst toegenomen.
 |
Bron: http://www.mdpi.com/2073-4441/6/5/1435/htm |
Vleesconsumptie
De welvaartsgroei heeft geleid tot een toegenomen vleesconsumptie. Niet elk type vlees wordt echter meer geconsumeerd: de consumptie van koe, schaap en geit per hoofd van de bevolking is tussen 1960 en 2010 (licht) afgenomen, terwijl de consumptie van varken, kip en vis per hoofd van de bevolking fors zijn toegenomen.
 |
Bron: http://na.unep.net/geas/getuneppagewitharticleidscript.php?article_id=92 |
 |
Bron: http://wholehealthsource.blogspot.nl/2012/04/global-meat-production-1961-2009.html |
Hoewel wereldwijd de vleesconsumptie is toegenomen, verschilt dit wel per regio. Zo laten China en de rest van Azië een sterke groei zien in totale vleesconsumptie, terwijl West-Europa een stabiele licht dalende vleesconsumptie heeft. Als gevolg van de val van de muur in 1989 is de totale Europese vleesconsumptie in de jaren 90 scherp gedaald. Ook in Noord Amerika is de vlees consumptie licht gedaald in de periode na 2005, mogelijk als gevolg van de economische crises van 2008.
 |
Bron: http://na.unep.net/geas/getuneppagewitharticleidscript.php?article_id=92 |
Productie van het voedsel
Om zowel de mensen te voeden met plantaardige materialen, als de dieren, die daarna door de mensen worden geconsumeerd, is de geproduceerde hoeveelheid plantaardig voedsel sterk toegenomen.
 |
bron: http://www.kitco.com/ind/Gruber/2013-10-07-6-Key-Investment-Themes-For-The-Next-Decade.html |
Echter, de bevolking per regio is niet gelijk gestegen. Ook is de toename van de voedselproductie per regio niet gelijk opgegaan, zoals ook is aangegeven in
de eerder genoemde blog. Daarnaast verschilt de beschikbare hoeveelheid agrarisch land per regio. Dit alles samen leidt tot een verschillende hoeveelheid beschikbaar landbouwgrond per hoofd van de bevolking per regio.
 |
Bron: http://www.globalchange.umich.edu/globalchange2/current/lectures/land_deg/land_deg.html |
Tenslotte is als gevolg van de groene revolutie in bepaalde delen van de wereld de opbrengst per ha sterker toegenomen dan in andere regio's.
Door al deze factoren die allemaal een verhogende of verlagende impact hebben op de voedselproductie, zijn vooral Noord en Zuid Amerika steeds grotere voedselproducenten geworden, terwijl Azië en Afrika steeds meer afhankelijk zijn geworden van voedselimporten.
 |
Bron: http://soilandstate.blogspot.nl/2015/01/the-global-food-market-political.html |
Hoewel het bovenstaande overzicht de netto voedselimport weergeeft, kan de totale import veel groter zijn. Voedsel kan immers in een bepaalde regio geproduceerd, terwijl het daar niet wordt gegeten. De boontjes die in Nederland worden gegeten, kunnen uit Egypte komen; sinaasappelen kunnen uit Spanje komen. Het totale transport van voedsel is dus veel groter dan de hierboven aangegeven netto transport.
Kwetsbaarheid van het voedselsysteem
Deze vergrootte import maakt het voedselsysteem kwetsbaarder, aangezien het sterker afhankelijk is van logistiek. Met het bereiken van de piek in de olie productie is het daarmee de vraag waar deze voedselafhankelijkheid in de toekomst toe zal leiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten