12 juli 2015

Ons voedsel (2): wat zijn de onderdelen van duurzaam voedsel

In mijn zoektocht naar duurzaamheid in voedsel kan ik naar ontzettend veel aspecten kijken, niet alleen gezond voedsel wat in een gezonde omgeving is gegroeid, maar waar ook een duurzame keten, waar mensen niet worden uitgebuit, maar een gezonde boterham kunnen verdienen.
De verschillende aspecten rondom voedsel en duurzaamheid zijn grofweg op te delen in 5 categorien, zoals ook in het onderstaande schema is aangegeven:
- het milieu
- de voedingswaarde van het voedsel
- de economische en logistieke aspecten
- maatschappelijke en ethische onderdelen
- overige aspecten

Onderdelen van een duurzaam voedsel systeem
Bron: http://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/fcrn_what_is_a_sustainable_healthy_diet_final.pdf

In mijn zoektocht zal (mede ook gezien mijn eigen achtergrond) de focus voorlopig vooral liggen op de aspecten die gerelateerd zijn aan het verbouwen en produceren van voedsel. Hierbij kun je denken aan zaken als:
  • gezonde planten
  • een goede groeibodem (grond of substraat)
  • de juiste voedingsstoffen
  • voldoende water van goede kwaliteit
  • bestuiving (insecten of wind)

Geen opmerkingen: