15 juni 2021

COVID-19 - Wat te doen als vaccinatie niet snel genoeg gaat

Wereldwijd woedt de COVID-19-pandemie. In het westen ligt de focus op vaccineren om de pandemie te stoppen. In andere delen van de wereld is dit niet mogelijk, omdat vaccins mogelijk pas in 2022 of 2023 beschikbaar zijn. Ook in Oeganda, waar wij op dit moment wonen, is dat het geval. Daarom een zoektocht naar andere mogelijkheden om de ziekte te voorkomen, dan wel de impact te verminderen en sneller beter te zijn als je het krijgt.

De vier pijlers van epidemie bestrijding

De Amerikaanse medisch hoogleraar Peter McCullough heeft in 2020 een zeer interessant artikel gepubliceerd over de bestrijding van de COVID-19 epidemie, waarbij hij onderscheid maakt in de vier pijlers van epidemie bestrijding (zie dit wetenschappelijk artikel):
  1. Stop de verspreiding
  2. Thuis behandeling
  3. Ziekenhuis behandeling
  4. Vaccineren 

Bron: https://imrpress.com/journal/RCM/21/4/10.31083/j.rcm.2020.04.264/htm

Zoals aangegeven, is stap 4 (vaccinatie) voor velen buiten de westerse wereld op korte termijn onbereikbaar, dus moet de focus liggen op stap 1 (stoppen van de verspreiding) en stap 2 (thuis behandeling), om stap 3 te voorkomen (ziekenhuis behandeling), zeker als de gezondheidszorg zwak is, dan wel een beperkte capaciteit heeft.

Stap 1: stop de verspreiding

Hier zijn de standaard richtlijnen voor: mondkapje op, handen wassen en afstand houden.
In landen waar hutje-mutje-staan onderdeel van de cultuur is, en voordringen normaal, betekent dit dat als je afstand zou houden in een wachtrij, een ander in het gat stapt dat jij creeert door afstand te houden; het stoppen van de verspreiding wordt dan zeer lastig te bereiken.
Nu daarnaast steeds meer duidelijk wordt dat COVID-19 mogelijk toch airborne is (zie dit uitgebreide artikel wat de achtergrond van de hele discussie beschrijft), is daarmee het houden van 1,5 meter afstand minder effectief geworden, en is ventilatie veel belangrijker geworden. Ook in de buitenlucht verblijven vermindert dan de kans op verspreiding (veel verspreidingen lijken terug te voeren op kantoor- of thuisbesmettingen).
Andere factoren die van belang blijken te zijn, zijn onder andere goede nachtrust, geen stress (zet je immunsysteem op een laag pitje) en een goede hoeveelheid beweging (extreem veel sporten kan juist negatief werken).
Als je denkt COVID-19 te hebben, is zelf-quarantaine het belangrijkste wat je kunt doen om verspreiding te voorkomen.

Stap 2: vroege behandeling/voorkomen

Voor inzicht in de vroege behandeling, allereerst een overzicht van hoe COVID-19 zich ontwikkeld (zie de onderstaande afbeelding). De vroege behandeling gaat om de gele zone, als er nog geen ademhalingsproblemen zijn.

Bron: https://imrpress.com/journal/RCM/21/4/10.31083/j.rcm.2020.04.264/htm

Bij de vroege behandeling thuis worden de volgende stoffen genoemd (zie wetenschappelijke artikelen 1, 2 en 3) die kunnen helpen bij of het bestrijden van COVID-19 of het versterken van het immuunsysteem:
  1. Vitamine C
  2. Vitamine D
  3. De kogel om virussen te bestrijden: zink
  4. Het geweer nodig om de kogel af te schieten, ook wel ionofoor genoemd, zijnde:
    1. HCQ (medicijn)
    2. Quercetine (medicijn die ook in het eten zit)
    3. Ivermectine (medicijn)
  5. Doxycycline (medicijn)

Deze lijst wordt stof voor stof bij langs gelopen (op basis van de informatie uit de bovengenoemde artikelen) om uit te leggen wat de rol ervan is bij COVID-19. Opgemerkt wordt dat het belangrijk is te beseffen dat niet 1 stof bepalend is, de gehele cocktail van stoffen is nodig, alleen is niet duidelijk in welke verhouding de cocktail moet worden samengesteld; alle stoffen spelen dus (op een bepaalde manier) samen een rol.

Vitamine C

In paper nummer 2 staat het volgende over vitamine C:
"Van vitamine C is bekend dat het een beschermend voordeel biedt bij infectieziekten. Het is bekend dat suppletie de afweermechanismen van de luchtwegen ondersteunt, virale infecties voorkomt en de duur en ernst ervan vermindert, en dat het antihistaminische eigenschappen heeft (histamine is een stof die aangeeft dat het lichaam van slag is) die griepachtige symptomen kunnen verbeteren. Interessant is dat patiënten met acute luchtweginfecties zoals longontsteking of tuberculose verlaagde plasmaconcentraties van vitamine C hebben en dat vitamine C-toediening de ernst en duur van longontsteking bij oudere patiënten vermindert."
Verschillende positieve eigenschappen van vitamine C zijn ook nuttig in het verminderen van de effecten van COVID-19.

Vitamine D

Vitamine D speelt een rol bij het verbeteren van de immuniteit van cellen.
Het is duidelijk dat een tekort aan vitamine D gelinkt is, aan gevonden risico factoren om COVID-19 op te lopen, zoals bijvoorbeeld hogere leeftijd (oudere mensen hebben over het algemeen lagere vitamine D concentratie), overgewicht en diabetes. Bij mensen met een positieve PCR test zijn ook lagere vitamine D concentraties gevonden, zoals onderstaande figuur laat zien.

Bron: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1359/htm

Over de invloed van toediening van vitamine D op COVID-19 is de wetenschap het nog niet geheel eens (zie bijvoorbeeld Guardian artikel 1 en Guardian artikel 2). Tegelijkertijd is men het er wel over eens dat dit ook een middel is, wat niet schadelijk is om als supplement te nemen. Het is duidelijk dat mensen met COVID-19 een tekort hebben, en bij inname van extra vitamine D (natuurlijk binnen bepaalde bandbreedtes) geldt, baadt het niet dan schaadt het ook niet.

Zink met een benodigde ionofoor (kogel en geweer)

Zink is een stof die onder andere van groot belang bij het bestrijden van virale en bacteriele infecties. In 2020 is aangetoond (zie dit artikel) dat zink het het synthese-, replicatie- en transcriptiecomplex van coronavirussen remt. Als je kijkt naar de studies naar zink bij COVID-19 patienten, dan blijkt dat patienten die zijn bezweken aan COVID-19 gemiddeld genomen een lagere concentratie zink in hun serum hadden. In onderstaande afbeelding zijn de rode puntjes de overleden COVID-19 patienten, de blauwe de herstelde COVID-19 patienten en de gele de controle groep. Mensen met een lagere zink concentratie in hun lichaam lijken dus een grotere kans te hebben om te overlijden bij COVID-19.

Bron: https://c19zinc.com/heller.html

Een kogel op zichzelf is niet dodelijk, en alleen een geweer kan je niet doodschieten, de kogel moet door een geweer worden afgeschoten. Hetzelfde geldt voor zink, dit is de kogel, maar zink moet wel in de cel terecht komen. Daarvoor is een zogeheten ionofoor (het geweer) nodig: een stof die zink door de celwand heen transporteert.
Daarmee kom je uit bij het meest verhitte onderdeel van de hele COVID-19 debat. Want een van de mogelijke ionoforen is hydrochloroquine, het zwaar bediscussieerde anti malaria medicijn.
Sommigen zeggen dat het volledig duidelijk is dat HCQ niet werkt (zie dit onderzoek uitgevoerd door het Nederlands Huisartsen Genoodschap), terwijl anderen het hier absoluut niet mee eens zijn, het NHG onderzoek zou aan selectief brononderzoek doen.
Een anonieme groep zeer gerenommeerde wetenschappers, (zie dit artikel voor de uitleg waarom ze anoniem wensen te blijven), concludeert echter op basis van alle literatuur het tegenovergestelde: HCQ in combinatie met zink is zeer effectief en heeft extreem positieve resultaten (zie ook dit interview met huisarts Elens die het middel voorschreef). Opvallend is dat voor van de 22 landen waar thuisbehandeling wordt toegepast 17 landen HCQ voorschrijven; allemaal gebruiken ze een ionofoor voor de COVID-19 behandeling.

Bron: https://imrpress.com/journal/RCM/21/4/10.31083/j.rcm.2020.04.264/htm

HCQ is echter een wespennest: huisarts Elens werd weggezet als kwakzalver. De Amerikaanse internist Dr. Simone Gold werd ontslagen nadat ze in Washington tijdens een 7 uur durende uitleg (soort college) onder andere voor de toepassing van HCQ pleitte (zie ook dit interview). En de Franse viroloog Prof. Didier Raoult kreeg doodsbedreigingen nadat hij pleitte voor toepassing van HCQ (hoewel hij zelf ook aan rechtzaken tegen tegenstanders doet). Een wetenschappelijk wespennest dus met heel veel (verborgen) belangen. De lezer mag zelf besluiten wat wijsheid is...

Een andere ionofoor is quercetine (zie ook deze studie), dit is een natuurlijke kleurstof die in heel veel groenten en fruit voorkomt, maar ook als medicijn wordt gebruikt. Deze stof kan daarnaast ook verouderingsprocessen remmen en heeft antivirale eigenschappen. Hij lijkt de activiteit van een SARS-CoV-2-ingang via de ACE2-receptor te kunnen verminderen, virale proteasen te kunnen remmen via transport van zink en ontstekingsreacties te kunnen verminderen. Al met al lijkt deze stof in combinatie met zink zeer goede resultaten te geven.

De derde mogelijke ionofoor is het medicijn Ivermectine (nog niet volledig duidelijk hoe het werkt), dit is een antiparasitair medicijn tegen darmwormen, mijten en luizen, met weinig bijwerkingen. Het blijkt echter ook effectief te zijn tegen COVID-19, het remt de deling van COVID-19 virussen (artikel), en lijkt een ionofoor te zijn (artikel). Een andere studie liet een relatieve risicoreductie van 48% op COVID-19 sterfte zien (zie ook dit artikel). Op 15 juni 2021 is een zeer uitgebreid artikel in Nature verschenen over de invloed van ivermectine op COVID, het laat zien dat dit medicijn zeer goede bijdrage kan leveren op de bestrijding van COVID-19, het lezen waard dus. Het lijkt er echter op dat Ivermectine een vergelijkbaar negatief PR bombardement ondergaat om het niet toegepast te krijgen (zie deze blog hierover).

Doxycycline (medicijn)

Doxycycline is een antibioticum, maar blijkt ook virale replicatie, cellulaire schade en expressie van ontstekingsfactoren kunnen verminderen. Wanneer het wordt gecombineerd met Ivermectine (de thuisbehandeling in Bangladesh) in een vroeg stadium van de infectie, lijkt het de werkzaamheid te verbeteren tot bijna volledige uitroeiing van COVID-19 in minder dan 10 dagen.

Andere stoffen

Een aantal andere stoffen zijn op dit moment nog niet duidelijk. Ze lijken een positieve impact te hebben op de COVID-19 behandeling, maar kunnen mogelijk ook negatieve effecten hebben bij toediening. Dit zijn Omega3-vetzuren, vitamine E en Selenium. Daarom worden deze buiten beschouwing gelaten.

Conclusie: Eet jezelf gezond?

Misschien denk je nu wel: Leuk om te weten wat de stoffen doen, maar wat moet ik ermee?

Het is bedoelt als achtergrond informatie (alle bronnen van dit artikel kunnen lezers ook zelf raadplegen) om COVID-19 serieus te nemen, te proberen te voorkomen dat je zelf COVID-19 krijgt, om samen met een dokter te werken aan een snelle genezing, dan wel ziekenhuisopname of zelfs overlijden te voorkomen. Kortom, je eigen verantwoordelijkheid te nemen waar vaccinaties onvoldoende zijn en de gezondheidszorg beperkt is.

Tenslotte: gezonde voeding, en bepaalde supplementen kunnen je immuunsysteem boosten en daarmee mogelijk COVID-19 voorkomen, dan wel zorgen dat je een lichtere versie krijgt. Vier stoffen kun je hierbij middels voeding of supplementen makkelijk krijgen:

  • Vitamie C: dit zit in groenten en fruit
  • Vitamine D: dit zit in zuivel, vis en krijg je door zonlicht
  • Zink: dit zit in oesters, mosselen, rundvlees en eieren
  • Quercetine: dit zit onder andere in appels, uien en groene thee
Gewenste doses als je COVID-19 hebt zijn echter hoger dan middels voeding verkregen wordt (zie hoofdstuk 2 van dit artikel en tabel 4 van dit artikel), daarom wordt in deze beide wetenschappelijke artikelen naast gezonde voeding ook inname van supplementen aangeraden bij COVID-19 behandeling.

Bronnen

- https://www.20minutes.fr/justice/2748543-20200326-nantes-enquete-ouverte-parquet-apres-menaces-mort-contre-professeur-raoult
- https://www.air.tv/watch?v=mN-J1kDrTDCgG4hLYwXB3g
- https://c19zinc.com/heller.html
- https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04468139
- https://www.ft.com/content/e7cb76fc-da98-4a31-9c1f-926c58349c84
- http://hallopeelenmaas.nl/Article/Details/5033
- https://hcqmeta.com/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7190003/
- https://imrpress.com/journal/RCM/21/4/10.31083/j.rcm.2020.04.264/htm
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1359/htm
- https://www.nature.com/articles/s41429-021-00430-5?error=cookies_not_supported&code=3aededa0-d834-45b2-96b2-9bcdb8ab76ca#Sec11
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5835698/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7251046/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415215/
- https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-advies_hydroxychloroquine_bij_covid-19_in_de_eerste_lijn_0.pdf
- https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1001176
- https://www.rd.nl/artikel/885908-werkt-hydroxychloroquine-nu-wel-of-niet-tegen-covid-19
- https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jan/10/does-vitamin-d-combat-covid
- https://www.theguardian.com/world/2020/nov/12/covid-professor-didier-raoult-hydroxychloroquine
- https://www.theguardian.com/world/2021/mar/09/vitamin-d-supplements-may-offer-no-covid-benefits-data-suggests
- https://www.thesfnews.com/dr-simone-loses-her-job-after-promoting-hydroxychloroquine-rewrite/61666
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Ionofoor
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Ivermectine
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Quercetine
- https://www.wired.com/story/the-teeny-tiny-scientific-screwup-that-helped-covid-kill/

Geen opmerkingen: